Waarom Gambia?

Gambia, officieel de Republiek Gambia (Engels: Republic of The Gambia), is een land in Afrika dat bestaat uit een tamelijk smalle strook langs de Gambia. Gambia is zo’n 250 kilometer lang en slechts enige tientallen kilometers breed. Zo is Gambia het kleinste land van het Afrikaanse vasteland. In het westen ligt de Atlantische Oceaan en verder wordt Gambia volledig omsloten door Senegal.
Het land heeft vrijwel geen grondstoffen en is ook een van de armere landen van Afrika

Achtergrond

In de jaren 90 bezochten Henk en Herbert voor het eerst Gambia. Bij hun bezoek werden ze al meteen gegrepen door het schrille contrast tussen het leven in Nederland en de soms diepe armoede van de lokale bevolking, waarvoor de maaltijd van morgen een dagelijkse strijd was.  En waar elke calamiteit meteen diepe sporen achterliet in het toch al marginale bestaan, omdat er geen enkele buffer kon worden opgebouwd.
Al snel werd het besluit genomen om het niet bij eenmalige hulp te laten en hun aanwezigheid in Gambia een meer structureel karakter te geven. Omdat hun privegelden ook een limiet kenden werd de Stichting in 1991 opgericht die het mogelijk maakte dmv fondsenwerving meer projecten te realiseren. Het begin was in Latriya een kleine gemeenschap onder de rook van de grootste stad van Gambia, Serekunda. Later is daar Sare Wallom bijgekomen helemaal in het oosten van Gambia.

Duurzaam

In Afrika zijn er talloze sporen te vinden van hulpprojecten die met alle goede bedoelingen zijn gestart, maar gedoemd te mislukken voordat de eerste spade de grond in gaat. Mooie installaties, die een paar jaar later er verloren en verlaten bijstaan omdat er geen expertise en/of geld is voor het onderhoud.
En zolang politicus zijn, een van de beste manieren is om rijk te worden in Gambia, is ook dat een grote uitdaging om een project levensvatbaar te houden.
De insteek is dan ook van het begin om de hulp lokaal te geven en ook zo in te richten dat na de initiele hulp vanuit Nederland, de lokale bevolking de middelen heeft om het voort te zetten. De stichting wil dus eigenlijk het vliegwiel zijn van duurzame hulp in de lokale gemeenschap.

 

Voor lokale bevolking door lokale bevolking

Om dit te bereiken is het cruciaal dat alles ook gedragen en gedreven wordt door de lokale gemeenschap. Lokale mensen met het hart op de juiste plaats en het vermogen om verder te kijken dan de dag van morgen zijn essentieel voor de continuiteit van alle projecten die in de loop daar jaren zijn opgestart en gelukkig hebben dat soort mensen zich ook aangesloten bij het werk van de stichting.

 

Stap voor stap

In de afgelopen decenia is er veel gerealiseerd en met toch ook wel een gevoel van trots en voldoening, kon er steeds een extra stap gezet worden, soms een stapje terug om uiteindelijk dan toch weer twee vooruit te zetten.
Van kleine basischool, naar een grote school met honderden leerlingen. Van het uitreiken van medicijnen naar een volwaardige medische post met vast personeel een ambulance. Van een zak rijst voor de ergste honger naar een akkerbouwproject waar honderd gezinnen zich kunnen voeden en zelfs wat overhouden aan de opbrengsten.
Lees meer details bij projecten.

 

Gelden lokaal besteden niet in Nederland

Uitgangspunt is dat het geld dat wordt ingezameld in Gambia wordt besteed, uiteraard kan dat ook in de vorm zijn van goederen die naar Gambia worden verscheept. Maar de stichting heeft bijvoorbeeld niemand in Nederland op de loonlijst,

 

 

Uw donatie telt... geef

De projecten van stichting Handen ineen voor Gambia worden volledig betaald door onze sponsors. Dit doen zij door eenmalige giften, periodieke giften of een fonds op naam. Weten wat u kunt doen om onze stichting te helpen?