Verbouwing in Latriya

Verslag van de VERBOUWING VAN DE MEDISCHE POST IN LATRIYA


Op 12 November 2014 zijn wij, Shanna en de staff in Latriya, begonnen met de renovatie van de medische post. Wat een uitdaging!Eerst hebben we bekeken wat er zoal gedaan moest worden. Hiervan hebben we een lijst samengesteld met de kosten ervan, zodat dit overlegd kon worden met de bestuursleden in Nederland en natuurlijk om te bekijken of het geld beschikbaar was.
Voor de benodigdheden op ons lijstje hebben we goedkeuring gekregen vanuit Nederland.
We konden dus aan de slag.
Als eerste zijn we begonnen met het vervangen van de plafonds. Deze waren van hout en werden opgegeten door de termieten. We hebben deze vervangen door golfplaten.
Toen de golfplaten eenmaal waren bevestigd, kwamen we tot de ontdekking dat deze ook nog geverfd moesten worden.

We hebben gekozen voor witte olie verf en, na een hoop werk voor de mannen, mag het resultaat er zijn! Het witte plafond maakt de ruimtes optisch een stuk groter.
Toen zijn we met Modou, de elektricien, op pad geweest om zijn benodigde spullen te halen, inclusief de ventilatoren. Vooral tijdens het regenseizoen is het erg warm in de medische post en als je al niet lekker  bent zit je niet op de warmte te wachten.
Maar om de juiste ventilatoren te vinden was toch nog niet zo makkelijk. Welke soort ventilatoren hebben we eigenlijk nodig, grote, kleine, roterende of niet, en wat kunnen de zonnepanelen aan? (hoeveel stroom leveren ze ?)

Veel dingen om rekening mee te houden dus. Gelukkig hadden wij Modou bij ons, die alles al had uitgezocht wat betreft de ventilatoren. We hebben gekozen voor roterende plafond -ventilatoren. En we hadden toch een extra zonnepaneel en batterij nodig voor extra stroom.
Na het halen van alle benodigdheden is Modou flink aan de slag gegaan met een paar andere jongens en na een aantal dagen hingen ook de ventilatoren aan het plafond, en het belangrijkste van alles….. Het werkte!! wat waren de mensen daar blij mee. ‘Finally it’s not that much hot anymore, inside’.
Hopelijk zullen we met de ventilatoren nog heel veel mensen, vooral,  patiënten, blij maken.

Op ons lijstje stond ook het verven van de medische post. Alassan en Sulayman zijn samen druk bezig geweest om alles af te plakken, ook al omdat de muur gedeeltelijk groen is en gedeeltelijk crème.

Wat een teamwork was dit zeg, iedereen heeft geholpen en zo zijn we dagen lang bezig geweest met schilderen, zowel in de medische post als de muren aan de buitenkant.
Ook de wachtruimte van de medische post heeft een nieuw likje verf gekregen. Daar heeft echt iedereen, zowel mannen als vrouwen, aan meegeholpen. Het is niet gebruikelijk in Gambia dat vrouwen werk verrichten zoals verven. Maar na een tijdje waren zowel ik, Joko (verpleegkundige) en Fatou (schoonmaakster), aan het verven. Je had de mannen moeten zien kijken. Geweldig!
Toen werd er gevraagd of het ook mogelijk was om nieuwe gordijnen en hoeslakens te laten maken. Aangegeven dat ik dit eerst moest overleggen met het bestuur in Nederland of daar ook het geld voor is. Gelukkig was dit het geval en zijn we met z’n allen  op zoek gegaan .Welke kleur moeten de nieuwe gordijnen en hoeslakens dan worden?  Groen?  Nee, de muren waren ook al voor een gedeelte groen.

Nadat we met z’n allen  hadden overlegd zijn we uitgekomen op de kleur geel!
Buba, de dokter, kende een vrouw die dit wel voor ons wilde maken. Dus Buba met alle lakens de auto in om deze weg te brengen. Na een week had die vrouw alle nieuwe gordijnen en hoeslakens klaar. Wat is het mooi geworden.  Alles één geheel! We waren er allemaal erg blij mee.De apotheek was  ook echt aan vernieuwing toe, kapot zeil op de vloer, houten medicijnkasten die aan de achterkant opgegeten werden door de termieten. Als eerste hebben we besloten dat er een nieuwe vloer in moest komen. We zijn op pad geweest, en hebben erg mooie tegels gevonden. Na een aantal dagen lagen deze op de vloer in de apotheek. Wat een plaatje.

De muren zijn geschilderd en we hadden een lasser/loodgieter gevonden die voor ons ijzeren medicijnkasten wilde maken. De volgende dag zijn we met hem naar Latriya gereden om alle maten op te meten. Gelukt! 2-3 weken later konden we de kasten op komen halen. Maar ja hoe? Deze waren te groot om met onze eigen auto te vervoeren. We hebben een kleine vrachtwagen weten te regelen en de kasten opgeladen. Toen we aan kwamen in Latriya was iedereen erg enthousiast over de nieuwe kasten.

Met man en macht, want de kasten zijn erg zwaar, de kasten de apotheek in getild. Kast nummer 1 staat, kast nummer 2… past niet!!!
Hoe kan dat nu, alles was toch opgemeten? Contact opgenomen met de lasser/loodgieter en deze vond het erg vreemd dat de kasten niet paste. In overleg besloten, dat we de volgende dag met de lasser/loodgieter terug komen om te kijken wat nu het probleem is.
Dus wij de volgende dag met hem terug naar Latriya. Nog een paar keer geschoven met de kasten maar het paste echt niet. Als laatste kunnen we de muren nog een keer opmeten. Wat blijkt nu, de muren zijn niet waterpas!! Aan de bovenkant lopen de muren naar elkaar toe.

En nu? Er was maar 1 oplossing en dat was om 1 kast te laten vermaken zodat deze wel zou passen. We zijn eerst, met de loodgieter, naar Jabang gereden om te vragen of wij gebruik mochten maken van hun werkplek. Tegen een kleine vergoeding mocht dit gelukkig.
Weer een kleine vrachtwagen geregeld om de volgende dag de kast weer op te laden en naar Jabang te brengen om deze te laten vermaken. Na een aantal uur, was er 15 cm aan de zijkant eraf geslepen en weer aan elkaar gelast. De kast weer opgeladen en….. de kast past!
De apotheek is nu echt een plaatje!

Het volgende project was het vernieuwen van het dak van Kalidou’s huis en de opslagruimtes. Kalidou is het ”manusje van alles” en nachtwacht We hadden nog  golfplaten over die nu dus mooi van pas kwamen. Met de overgebleven golfplaten hebben we het dak vernieuwd. Alleen bleek dat niet alleen het bestaande dak slecht was, maar ook de houten palen waar het dak op steunt.
Wat een tegenvaller, want we waren dit project gestart zonder dat de bestuursleden in Nederland er van af wisten. Weer een mail gestuurd naar Nederland of dat dit nog kon. Gelukkig waren het niet zo heel veel houten palen en mochten we dit ook afmaken. Ook de deur werd van nieuw glas voorzien. Maar dat zou wel het laatste zijn want ook het geld raakt op.

We hadden gelukkig nog verf over, waardoor we de opslagruimtes en het huis van Kalidou aan de buitenkant konden schilderen en ook de waterput en de watertap. Zo hebben we dat met z’n allen  ook weer af voor elkaar gekregen.

Tussen de verbouwing door zijn Ismaila, Sulayman en ik ook nog op zoek gegaan naar een ambulance. Dat er een nieuwe  2ehands ambulance moest  komen hadden we al ingecalculeerd, dus dat geld stond gelukkig al apart.Maar wat een ‘job’ om een goede auto te vinden die kan dienen als ambulance. We zijn meerdere keren in  de haven wezen kijken, omdat daar ook vaak auto’s staan die te koop zijn, maar helaas, geen succes. We hebben diverse mensen ingelicht dat we op zoek waren naar een ambulance en  hebben zelf dagen lang rond gereden. En we vonden wel mooie auto’s waarvan we dachten dat deze goed zouden zijn als ambulance, maar meestal mankeerde daar technisch iets aan. En ja, als we dan een auto willen kopen, moeten we ook wel een goede betrouwbare auto hebben.

Maar na maanden lang zoeken hebben we er uiteindelijk toch een gevonden.
Op dit moment staat de auto bij ‘Riders for Health’ een organisatie die een auto goed moet keuren om deze als ambulance te mogen gebruiken. Gelukkig is deze goedgekeurd en op het moment wordt er hard aan gewerkt om de auto om te toveren tot een mooie ambulance. Sirene wordt erop gezet, de achterbank moet verwijderd worden, er komt een brancard in etc. We moeten dus helaas nog even wachten op het resultaat.
Tussen door is ook de container aangekomen vanuit Nederland. Alassan en Sulayman hebben er samen voor gezorgd dat we alle dozen hadden en dat deze op de plek van bestemming zijn gekomen.

De dozen die in Latriya waren, hebben we 1 voor 1 open gemaakt. Wat voor de medische post was hebben we bij de medische post gezet en de kleding hebben we verdeeld in plastic zakken en verdeeld op ‘cleaningday’ in Latriya aan de mensen die ons hebben geholpen met het schoonmaken van het terrein. Ook daar hebben we allemaal samen hard  aan gewerkt.
Een aantal dozen met kleding hebben wij, Shanna en Sulayman, naar het binnenland gebracht. Wat hebben wij een hoop mensen blij kunnen maken, geweldig!


Het waren drukke maanden, maar wat was dit leuk en bijzonder om dit samen te mogen doen met de mensen en staff uit Latriya. Wat een teamwork en wat hebben we relax kunnen werken. Dit allemaal omdat we alles in goed overleg hebben gedaan en SAMEN hebben gewerkt. En natuurlijk niet te vergeten, wat zijn wij heel trots op  en blij met de sponsoren van de stichting ‘ Handen ineen voor Gambia’. Zonder jullie hulp hadden we dit allemaal nooit kunnen doen.

Namens alle medewerkers in Latriya en alle bestuursleden in Nederland: BEDANKT!

 

Tot zover Shanna’s verslag.

Noot van het bestuur: Onze grote waardering en bewondering gaat uit naar Shanna en haar kersverse man Sulayman voor het geweldige werk dat zij in Latriya verricht hebben. Dank jullie wel !!