Ramp Latriya. Verslag Herbert, 14 Dagen Gambia, van 18.08. tot 01.09.2015

Op Vrijdag 14 aug. in de avond kregen wij de eerste foto’s gestuurd met de dringende vraag om hulp. Er was een wervelstorm dwars door Gambia getrokken, van het oosten tot aan de westkust en had een spoor van verwoesting en chaos achtergelaten. Ons dorp Latriya was één van de getroffen dorpen. Het dak van de helft van onze medische post was  kompleet weggewaaid en met de heftige regen erbij was het een grote “ puinhoop “.  Van een gedeelte van de school was het dak er ook af en een betonnen muur gewoon omver geblazen. En dit was eigenlijk een zeer stabiele ijzeren constructie. Alle opgenomen patiënten moesten nu in een ruimte opgenomen worden. Deze ruimte had in ieder geval nog een dak, maar lekte wel aan alle kanten.

 Dinsdag kon ik een vlucht naar Gambia krijgen en woensdagmorgen zag ik de ELLENDE. Alsof er een bom ontploft was!!! Iedereen van de staf was diep onder de indruk en erg geschokt. 16 jaar hard werken,  verwoest.

Vergaderen, en beraden wat te doen. Ons team in Nederland was inmiddels begonnen om geld voor deze ramp bijeen te krijgen, en dat lukte! Er moest nu gewerkt worden aan het herstel . En wel zo vlug mogelijk.  De filmploeg van Gambia TV was er geweest en er werd van de overheid hulp toegezegd, maar hoe lang duurt dat voor het op gang komt?  Te lang.

Het is regentijd en dat betekent heel veel patiënten met malaria. De staf had al een gedeelte van de med. post  provisorisch herstelt, zo , dat het spreekuur door kon gaan en ook weer wat  meer mensen opgenomen konden worden.  Begonnen was met het dak van de med. post te vernieuwen en afgebroken muren weer op te bouwen. Bij stromende regen en windstoten werd er keihard doorgewerkt.  Alassan , Ibrahim,  Sulayman en ik namen ieder een taak op zich en het liep goed. WAT EEN GEWELDIG TEAM !!